Vårt behov att prata med någon är urgammalt och det som främst skiljer oss från andra existerande arter av liv på jorden. En annan människa som verkligen känner konsten att lyssna bekräftar behovet att prata som mänskligt och gör oss själva mer sedda som mänskliga (enbart genom att lyssna på vad vi faktiskt säger).
Omvänt, kan vi också säga att den som inte vill lyssna till vad vi försöker säga (eller inte tar sig den nödvändiga tiden att lyssna och försöka förstå), förnekar oss vårt största mänskliga behov. Om vi tvingas till att tiga (genom andras ointresse för vad vi vill prata om) så förlorar vi möjligheten att visa vilka vi är. Vi kan inte längre förmedla vad vi vill, vilka intentioner vi har, vad vi tänker, tycker eller känner inför olika situationer. Vi tvingas genom den andres ointresse bli osynliga i vilka vi är och vad vi skulle velat säga eller uttrycka. Vår mening framgår inte och räknas inte av den som ”slagit på dövörat”. I värsta fall blir vi som djur, tysta, stumma och instängda helt i våra egna instinkter, affektliv och varseblivning.
Tidigt lär vi ut och uppmuntrar våra barn att prata. Sedan skriker vi inte sällan till dem att hålla tyst eller t.o.m. - Tig! Hur kan vi då förstå det mänskliga behovet av att prata med någon mer seriöst och allvarligt, samt bli än bättre på att lyssna? Mycket av vår kommunikation idag (speciellt denna och andra medievärldar) präglas tyvärr av en stark aggressiv narcissism och en egocentriskt färgad envägskommunikation som i korthet innebär: ”- Huvudsaken är att jag får säga mitt, sedan lyssnar jag inte till andras synpunkter eller ger något större utrymme för andras mer utarbetade invändningar!”
Genom att kommunikation och detta att få prata med någon är så grundläggande betydelsefullt för människan (och mänskligheten), har vi skrivit in denna betydelse i våra absolut viktigaste mänskliga dokument. T ex ”I begynnelsen var Ordet” finns angivet på flera ställen i Bibeln. I vår svenska grundlag och som en övergripande demokratisk princip hävdar vi ”yttrandefriheten”. Läkaren Sigmund Freuds största upptäckt psykoanalysen (som fortfarande ligger till grund för mycket i den moderna psykoterapin och psykologin), handlar om ett insisterande på att läkarkåren och hela läkekonsten som sådan måste LYSSNA MER och bättre till klienters faktiskt uttryckta behov (Kritik som fortfarande idag belastar mellanmänskliga relationer, hälso- och sjukvård, rehabiliteringsinstanser som försäkringskassan, arbetsförmedling och psykiatri).
Trots vår längtan efter en sann jämbördig kommunikation, genuina interpersonella möten och autentiskt fördjupade samtal, finns inget grundlagsskydd för att vi också bör lyssna till och respektera varandras yttranden och synpunkter. Att prata med någon är en riktigt bra idé, så länge och under förutsättning utav att vi faktiskt vill mötas, höra och ta emot varandras åsikter.
K A T Eliazon
Leg.psykolog/socionom
Eliazon.net är en blogg för författaren Torbjörn K A Eliazon's personliga reflektioner, kommentarer & inlägg om aktuella omvärldshändelser och skeenden, nyhetsflöden, livsstil & hälsa. Besök även Facebooksidan : www.eliazon.eu. Ambitionen hos Eliazon är att på ett naturligt sätt förstå, verka och finnas i den vardag nära människorna, där mänsklig psykologi och kommunikation uppstår, pågår och ständigt blir till. Köp mina böcker här: http://www.NorthernWind.eu
Litteratur & Böcker
Beställ våra böcker till lägst pris här (finns även i Internetbokhandeln): Litteratur & Böcker
onsdag 8 juli 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ny bok i psykologi - Eliazon
Publicerar i tryckt limbunden bokform 35-års erfarenheter och sentenser inom ämnesområdet psykologi. Boken (637 sidor i vackert mattlaminerat omslag) kan köpas alt. beställas hos din bokhandlare genom distribution via Publit.se och Bokrondellen. Du kan även beställa ditt exemplar via följande widget:
Köp boken PERSPECTIVAE - Världens bästa pappa hos:
Bokextra Skolshoppen Capris Tanum Bokliv Lycknis Antikvariat.net BTJ Ord&Bok Booky Bokia Adlibris Bokus
Jämför priser Har du läst boken? Skriv en recension
Låna boken: Stockholms stadsbibliotek Lunds universitets bibliotek Innehållsförteckning Läs recension av boken
Köp boken PERSPECTIVAE - Världens bästa pappa hos:
Bokextra Skolshoppen Capris Tanum Bokliv Lycknis Antikvariat.net BTJ Ord&Bok Booky Bokia Adlibris Bokus
Jämför priser Har du läst boken? Skriv en recension
Låna boken: Stockholms stadsbibliotek Lunds universitets bibliotek Innehållsförteckning Läs recension av boken
1 kommentar:
Jag tror ju att den viktigaste kommunikationen är hur vi beter oss. Alla har ju inte heller just talets gåva utan bör få använda andra uttrycksmedel för att komam till sin rätt.
Nu är det ju väldigt svårt att ändra sina vanor med ren vilja.
Även om vi som föräldrar är medvetna om att vi har vissa drag i våra livsstilar som inte är bra för barnen att kopiera så är det ändå väldigt svårt att ändra vår livsstil genom ren och skär disciplin.
Det knep som jag tror mest på är att istället arrangera sin omgivning så att det blir enklare att bete sig på det sätt som man vill.
Om det finns mycket grönsaker och väldigt lite godis i skafferiet, då äter man mer grönsaker.
Om man ser till att man är mätt när man handlar så lägger man inte lika många snabba och tomma kalorier i kundvagnen.
Har man en skylt på dörren där det står "Vilket är viktigast, att lyssna på dina barn eller prata om att det är bråttom?" så gör man andra prioriteringar i morgonlunken på väg till dagis och skola.
Kanske en ny affärsidé: "personlig arrangör" som hjälper oss att arrangera vår tillvaro för en bättre livsstil.
Det handlar ju om våra barns liv som vuxna!
Skicka en kommentar